Προηγούμενη σελίδα

Επόμενη σελίδα

A.K.:  Λόγω του ονόματος OLYMPIANS, διαλέξαμε και ψευδώνυμα ανάλογα. Άρης, Απόλλων, Δίας, Άδωνις και μόνο τον Βαγγέλη Κουτσοτόλη τον φωνάζαμε Σπόρο, γιατί ήταν ο μικρότερος απ’ όλους μας. Συμπτωματικά όλοι είχαμε έναν χρόνο διαφορά με τον άλλον.

Π.Α.: Αρχίζουμε αμέσως καθημερινές εμφανίσεις, μόνοι μας για πολλές ώρες στο club ΧΑΒΑΗ που βρισκόταν στη Νέα Κρήνη.(σήμερα στη θέση του βρίσκεται μια κλινική). Τότε ο Άλκης έπαιζε με ένα HAMMOND X–77, που ήταν καλύτερο απ’ αυτό που έπαιζε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου. Κάποια στιγμή ήρθε ο Άλκης Στέας και μας πρότεινε να παίξουμε στην εκπομπή του, Κυριακή βράδυ στο Ε.Ι.Ρ. Η εκπομπή του ήταν δημοφιλέστατη, μετέδιδε μάλιστα και τα αποτελέσματα των ποδοσφαιρικών αγώνων και για να ηχογραφήσουμε τα τραγούδια μας, δανειστήκαμε ένα μαγνητόφωνο Ampex από

τον Γιώργο Κοντόπουλο που εργαζόταν σε μια Αμερικάνικη υπηρεσία της Θεσσαλονίκης Ηχογραφήσαμε τον ΤΡΟΠΟ τη ΣΥΓΝΩΜΗ και το ΣΧΟΛΕΙΟ. Ένα από τα τραγούδια που είχα πει τότε, ήταν και το ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΒΟΡΙΑ του Μάνου Χατζιδάκι, που είχαμε διασκευάσει και μάλιστα ο Άλκης Στέας είπε, ότι αν τραγουδούσα με καλύτερα μηχανήματα θα έκανα καριέρα. Με είχαν εντυπωσιάσει πολύ τότε τα λόγια του. Την εκπομπή που κάναμε με τον Άλκη Στέα, άκουσε ο Γιάννης Σωκρατείδης αντιπρόσωπος της Ελλαδίσκ (σημερινή UNIVERSAL) στην Θεσσαλονίκη και επικοινώνησε με τον Στέα ο οποίος του είπε ότι τραγουδούσαμε στο club ΧΑΒΑΗ. Συναντηθήκαμε αμέσως υπογράψαμε τριετές συμβόλαιο και αρχίσαμε να ετοιμαζόμαστε για να ηχογραφήσουμε τα τραγούδια μας.

 

Α.Κ.: O Γιάννης Σωκρατείδης  ήταν πολύ δραστήριος και μόλις μας άκουσε εκδήλωσε αμέσως το ενδιαφέρον να μας συναντήσει. Μας πρότεινε να ηχογραφήσουμε τον ΤΡΟΠΟ και τη ΣΥΓΝΩΜΗ για την Ελλαδίσκ και με δικά του έξοδα κατεβήκαμε στην Αθήνα. Αρχές Δεκέμβρη του 1965 ερχόμαστε με 2 taxi πειρατικά – όπως ήταν τότε – στην Αθήνα. Μέσα στα taxi είχαμε βάλει και τα όργανά μας και τη μικροφωνική μας. Άλλα ήταν σαράβαλα και χαλούσαν συνέχεια, ή μας έπιανε λάστιχο.

Π.Α.: Ηχογραφήσαμε στο studio Σήφη, που βρισκόταν στην οδό Σκαραμαγκά, απέναντι από το Μουσείο. Παίξαμε  ζωντανά στο studio με τα όργανά μας και χρησιμοποιήσαμε μόνο τα μικρόφωνα και το μαγνητόφωνό του. Οι συνθήκες ηχογράφησης ήταν πρωτόγονες. Εγώ, είχα τραγουδήσει και μέσα από τη δική μας μικροφωνική και μέσα από το μικρόφωνο του studio συγχρόνως, γι’ αυτό και ο ΤΡΟΠΟΣ έχει ένα δικό του ήχο. Για την πίσω πλευρά του single ηχογραφήσαμε το ΣΥΜΠΟΣΙΟ ένα instrumental κομμάτι. Αυτό έγινε σε μια νύχτα, δεν κοιμηθήκαμε καθόλου και την άλλη μέρα μπήκαμε πάλι στα σαραβαλιασμένα taxi και γυρίσαμε στη Θεσσαλονίκη. Θυμάμαι στο studio τότε ήταν και η Μαρινέλλα η οποία ήθελε να τραγουδήσει κι αυτή μαζί μας, γιατί ο ΤΡΟΠΟΣ στην αρχική του μορφή είχε φωνητικά. Όμως δοκιμάζοντας η Μαρινέλλα, - που τότε ήταν ήδη φίρμα -, ξεχώριζε πολύ η φωνή της, που ακούγοντάς το, θα αναρωτιόταν κάποιος τι δουλειά είχε η Μαρινέλλα στους OLYMPIANS. Ο τότε παραγωγός της Ελλαδίσκ Σπύρος Ράλλης, μας απέτρεψε στο να βάλουμε τα φωνητικά της κι έτσι δεν τα κρατήσαμε. Αν ακούσεις προσεκτικά τους στίχους θα ακούσεις στον πρόλογο:…Αγάπη μου πόσο με σκέφτεσαι… και αμέσως μετά αδύναμα …πόσο με σκέπτεσαι…, που είναι η δική μου φωνή. Από τη συνήθεια να το ερμηνεύω έτσι και να ενισχύω τα φωνητικά, το είπα δύο φορές και έμεινε.

Α.Κ.: Οι ηχογραφήσεις έγιναν πολύ γρήγορα, γιατί μετά από μας περίμενε να ηχογραφήσει ο Γιώργος Ζαμπέτας. Μόλις τελειώσαμε ρωτάω τον Σπύρο Ράλλη, πως του φαίνεται ο ΤΡΟΠΟΣ και μου λέει: Μυστήριο κομμάτι, σαν τραίνο πάει. Αν πουλήσει 200 – 300 κομμάτια θα βγάλει τα έξοδά του. (σ.σ. Τελικά οι πωλήσεις του ΤΡΟΠΟΥ ξεπέρασαν τις 100.000 singles)

Προηγούμενη σελίδα

Επόμενη σελίδα