Περιοδικό "Τύπος ΤV"

Συνέντευξη στην Ελπίδα Πασαμιχάλη

19 Σεπτεμβρίου 1999

Πολεμώ το κακό τραγούδι

Όταν ξεκίνησε το 1966 με τους "Ολύμπιανς" και ήρθε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα για την ηχογράφηση του πρώτου δίσκου, έβαλε από την τσέπη του 5.000 δραχμές για τη μεταφορά των μουσικών οργάνων. Σήμερα 35 χρόνια μετά, ο Πασχάλης νιώθει ότι σε κάθε καινούρια του δουλειά  "πρέπει" να καταβάλει εν είδη "σπονδής", κάποιο ποσό. Η παράδοση δεν έσπασε και στον καινούριο του δίσκο με τίτλο "Diamonds" που αποτελεί δική του παραγωγή και διακινείται από την ΜΒΙ. Ο λόγος; Ο καλός τραγουδιστής πιστεύει πως μόνο  αν  πληρώσεις μπορείς    να  κάνεις μια  ποιοτική

δουλειά. Εν τω  μεταξύ  τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσει από την Universal ένα άλμπουμ με όλα τα παλιά τραγούδια του Πασχάλη και των "Ολύμπιανς" και θα μας δοθεί η ευκαιρία να τα ξαναθυμηθούμε και να τα ξανατραγουδήσουμε.

-Τι σας έκανε να διαλέξετε παλιά ξένα τραγούδια για το δίσκο "Diamonds";   

Η ιδέα ξεκίνησε από την ανάγκη να βρω τραγούδια μελωδικά.Τον τελευταίο καιρό οι μελωδίες λείπουν από την ελληνική δισκογραφία. Έχουμε ένα φαινόμενο αισχρού τραγουδιού, με ορισμένες εξαιρέσεις.Έτσι αναζήτησα μεγάλα τραγούδια από το παγκόσμιο ρεπερτόριο, βρήκα γύρω στα πενήντα από τα οποία διάλεξα τα δώδεκα.Έγινε μια μεγάλη παραγωγή, γράφτηκε στα καλύτερα στούντιο της Αθήνας, μέχρι και στο μέγαρο μουσικής  και δούλεψαν πολύ αξιόλογοι μουσικοί. Όπως ο Άκης Γκολφίδης που επιμελήθηκε τον ήχο και οι φιλικές συμμετοχές του Στέφανου Κορκολή του Αλέξη Παπαδημητρίου και του Φίλιππου Τσεμπερούλη. Έκανα και μία παρέμβαση στην ενορχήστρωση, με τη βοήθεια του Χάρη Ανδρεάδη και τα τραγούδια αυτά πήραν μια άποψη θα έλεγα ... Πασχαλική!  

-Τι σας ενοχλεί στο ελληνικό τραγούδι τα τελευταία χρόνια;          

Είμαι πολύ δυσαρεστημένος από τις εξελίξεις. Το σύνολο του ελληνικού τραγουδιού έχει κάνει μια αισχρή εκμετάλλευση της ανατολίτικης μουσικής και ιδιαίτερα της τούρκικης. Με προβάλει το γεγονός ότι διασκεδάζουμε ακόμη με τούρκικη μουσική και την τροφοδοτούμε στις νέες γενιές. Ακόμα δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τα 400 χρόνια σκλαβιάς; Νομίζω δε ότι αυτός ήταν ο λόγος που από έφηβος ακόμη αγάπησα την ξένη μουσική.         

-Πώς όμως εξηγείτε το γεγονός ότι αυτή η μουσική επικράτησε;

Νομίζω ότι πρόκειται για αισχρό λαϊκισμό που ξεκίνησε από την πολιτική ηγεσία που χρησιμοποίησαν αυτή τη μουσική.Από 'κει και πέρα κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν τις καταστάσεις και δεν λειτούργησαν καλλιτεχνικά. Με προσβάλει επίσης η σπίλωση χώρων όπως είναι το Ηρώδειο, από λαϊκίστικές εκδηλώσεις. Το Ηρώδειο θα έπρεπε να φιλοξενεί μόνο τον αρχαίο πολιτισμό μας ή μουσικές εκδηλώσεις επιπέδου.  

-Πως κρίνετε τη στάση των ΜΜΕ στην υπόθεση του τραγουδιού;

Συνέβαλαν να διαδοθεί το κακό τραγούδι, όπως και οι δισκογραφικές εταιρείες που είναι εμπορικές επιχειρήσεις. Όμως  αυτή η κατάσταση δεν μας οδηγεί πουθενά. Υπάρχει μια διαρκής επανάληψη παλαιότερων σουξέ και όλα τα τραγούδια μοιάζουν με κάποια άλλα. Αυτή η κατάσταση γέννησε τους...Καρβέλες και τους Φοίβους που βγάζουν  σωρηδόν συνθέσεις σαν κάποιες άλλες.    

-Η απόσταση που κρατήσατε από αυτή την τάση ήταν θέμα επιλογής;  

Σαφώς ήταν επιλογή. Ξεκίνησα το 1966 με τους "Ολύμπιανς" και συνεχίζω στο ίδιο είδος που προτείναμε τότε. Αυτό είναι ένδειξη πως το αγαπώ. Τα τραγούδια των "Ολύμπιανς" ήταν ποιοτικά. Είχαν μια αφέλεια και μια παιδικότητα, αλλά ερεθίζουν συναισθήματα γιατί έχουν αθωότητα και αυθορμητισμό. Αυτό είναι για μένα ποιότητα ζωής.Δεν κάνω αυτό το επάγγελμα μόνο για βιοποριστικούς λόγους.Το αγαπώ και το υπηρετώ. Γι' αυτό πολεμώ το κακό τραγούδι.

-Ο κόσμος που σας παρακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια εκτιμά τη στάση σας;

Εισπράττω τη συνέπεια που έδειξα σε όλες τις στιγμές της ζωής μου. Αυτό με κάνει ευτυχισμένο.

-Τι αισθάνεστε σήμερα όταν ακούτε τα τραγούδια των "Ολύμπιανς";                 

Αναλύω τον εαυτό μου και συγκινούμαι, γιατί σε αυτά τα τραγούδια βρίσκω κομμάτια από μένα, και την ψυχή μου. Αντίθετα υπάρχουν και άλλα τραγούδια δικά μου επίσης που δεν μου λένε τίποτα. 

-Ποια;

(Γέλια)Σαφώς πρόκειται για τραγούδια που δεν έγιναν επιτυχίες.  

-Η δεκαετία του '60 υπήρξε ιδιαίτερα δημιουργική, μουσικά, σε παγκόσμιο επίπεδο και ακολούθησε κάποια κάμψη. Ποιος ήταν ο λόγος; 

Νομίζω ότι ήταν το πέρασμα από μια "χειροκίνητη" εποχή στην ηλεκτρονική. Υπήρξε ποιοτική πτώση του τραγουδιού σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο που οι ξένοι δεν αναζήτησαν τις... τουρκικές τους ρίζες! (γέλια)  

-Υπάρχει κάποια σκέψη για επανέκδοση των παλαιότερων   τραγουδιών σας;

Είναι στα σκαριά και θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα   από την UNIVERSAL για τα 25 χρόνια που ήμουνα στην Polygram. Ελπίζω το παράδειγμά της να ακολουθήσει και η MINOS-EMI και να επανεκδώσει τα 10 χρόνια που ήμουν σ' αυτήν.

-Λίγοι μήνες μας χωρίζουν από τη νέα χιλιετία. Είστε αισιόδοξος;

Είμαι αισιόδοξος γιατί βλέπω θετικά μηνύματα σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως και στη Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα αναζητήσουμε την ποιότητα ζωής που τόσο λείπει από την εποχή μας.